Meggyes gesztenyetorta
Ízbontó, látványos és gyorsan elkészül! Ezt imádni fogod.
Van nekem egy barátom, akinek a mamája imád sütni-főzni. Nála ez a tevékenység amolyan szent vallás, rituális tevékenység: az ételek valahogy a lelkének a tárgyi kivetülései. Gyönyörű és ízletes kivetülései. Ezt a receptet tőle kaptam, és azóta is többször el kellett készítenem a családomnak.
Benne van a gesztenye szelíd határozottsága, az édesség, melybe enyhe kesernyés íz is vegyül, emlékeztetve az élet fonákságaira.Benne van a meggy savanyúsága, ami felfrissít és kijózanít, mint az igazság, ugyanakkor mégis megcirógat leheletnyi édességével.Benne van a csokoládé sűrű energiája, mely feltölt erővel és boldogsággal, és felvértez a hétköznapok támadásai ellen.Benne van a keksz vidámsága, melynek íze mindig gyerekkorunk felhőtlen boldogságára emlékeztet. Ez a gesztenyetorta így együtt adja ki azt az ízt, ami azonnal leveszi a lábáról az embert. Szóval érdemes elkészíteni, mert mosolygós lesz tőle a napunk. Íme a recept:
Tészta:
20 dkg darált keksz
12 dkg margarin
2 nagy kanál kakaópor
1 nagy kanál cukor
pici rum vagy víz
A tészta hozzávalóit gyúrd össze, és belélj ki vele egy tortaformát. Fél órát pihengessen a fagyasztóban, mielőtt ráteszed a krémet.
Krém:
10 dkg cukor
1.25 dl víz
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyemassza
1 meggybefőtt
A tésztát hints meg a lecsepegtetett meggyekkel, majd jöhet rá a krém. A krémhez először meg kell olvasztani a cukrot, utána felönteni vízzel, ebből szirupot főzni, és lehűteni. Ha kihűlt, géppel dolgozd össze a maradék hozzávalókkal.
Máz:
2 dl tejszín
10 dkg jó minőségű csokoládé
A forró tejszínben olvaszd fel a csokit, picit forrald együtt, majd hűtsd vissza, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg, és rá lehessen önteni a krémre.
Hűtőben hagyd egy rendesen összeérni és megdermedni a tálalásig.