2016. dec 24.

Meggyes gesztenyetorta

írta: finypetra
Meggyes gesztenyetorta

Ízbontó, látványos és gyorsan elkészül! Ezt imádni fogod.

Van nekem egy barátom, akinek a mamája imád sütni-főzni. Nála ez a tevékenység amolyan szent vallás, rituális tevékenység: az ételek valahogy a lelkének a tárgyi kivetülései. Gyönyörű és ízletes kivetülései. Ezt a receptet tőle kaptam, és azóta is többször el kellett készítenem a családomnak.

fullsizerender-21_1.jpgBenne van a gesztenye szelíd határozottsága, az édesség, melybe enyhe kesernyés íz is vegyül, emlékeztetve az élet fonákságaira.gesztenye.jpgBenne van a meggy savanyúsága, ami felfrissít és kijózanít, mint az igazság, ugyanakkor mégis megcirógat leheletnyi édességével.meggy.jpgBenne van a csokoládé sűrű energiája, mely feltölt erővel és boldogsággal, és felvértez a hétköznapok támadásai ellen.csoki.jpgBenne van a keksz vidámsága, melynek íze mindig gyerekkorunk felhőtlen boldogságára emlékeztet. Ez a gesztenyetorta így együtt adja ki azt az ízt, ami azonnal leveszi a lábáról az embert. Szóval érdemes elkészíteni, mert mosolygós lesz tőle a napunk. Íme a recept:

Tészta:

20 dkg darált keksz

12 dkg margarin

2 nagy kanál kakaópor

1 nagy kanál cukor

pici rum vagy víz

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, és belélj ki vele egy tortaformát. Fél órát pihengessen a fagyasztóban, mielőtt ráteszed a krémet.

Krém:

10 dkg cukor

1.25 dl víz

25 dkg mascarpone

25 dkg gesztenyemassza

1 meggybefőtt

A tésztát hints meg a lecsepegtetett meggyekkel, majd jöhet rá a krém. A krémhez először meg kell olvasztani a cukrot, utána felönteni vízzel, ebből szirupot főzni, és lehűteni. Ha kihűlt, géppel dolgozd össze a maradék hozzávalókkal.

Máz: 

2 dl tejszín

10 dkg jó minőségű csokoládé

A forró tejszínben olvaszd fel a csokit, picit forrald együtt, majd hűtsd vissza, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg, és rá lehessen önteni a krémre.

fullsizerender-22_1.jpg

Hűtőben hagyd egy rendesen összeérni és megdermedni a tálalásig.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

gasztro recept