2016. nov 08.

Jaj, mit főzzek? Gyors legyen és egészséges!

írta: finypetra
Jaj, mit főzzek? Gyors legyen és egészséges!

Málnaleves kicsit felturbózva

Általában minden anyuka krónikus és gyógyíthatatlan időhiányban szenved (ez nálam két sportoló anyukájaként fokozottabban jelentkezik). A főzést persze én sem akarom elhagyni, hiszen ki szeretne a gyerekének készételt, netán gyorséttermi kaját adni? Maradnak a villámgyors receptek. Ha egészséges is, még jobb. Ha pedig energiával és vitaminnal is tele van, ide nekem azonnal!

Az én esetemben egy nyolcéves és egy tízéves gyerek ízlését kell eltalálni. Akkor legyen mondjuk, egy gyümölcsleves, az olyan igazi "gyerekek kedvence" étel. Ráadásul a piros bogyós gyümölcsökkel nem nagyon lehet mellé lőni, a málnával meg pláne, ha egészségeset akarunk enni.

malna.jpg

A málna tele van vitaminokkal (például sok benne a C-vitamin), ásványi anyagokkal (kálcium, kálium, magnézium, vas) és antioxidánsokkal (védenek az öregedést és betegségeket okozó szabadgyökök ellen) és flavonoidokkal (javítják a véredényrendszert, erősítik az immunrendszert, asztmaellenesek és antiallergének). Szóval igazi szuperbogyó. Ahhoz, hogy szuperbogyósága megmaradjon, érdemes nyersen elfogyasztani. A téli időszakban csak a fagyasztott változathoz juthatunk hozzá, de még így sok értékes anyagot megőriz.

Tehát az ötlet egy nyers málnaleves, amelyet egy picit felturbózok, hogy edzés utáni energiabombaként is működjön, első fogásként elfogyasztva. Ezért került bele banán (a benne lévő triptofánnak köszönhetően nyugtató hatású (ha netán az edző túl durva sorozatokat adott volna aznap, amely csemeténket lelkileg megviselte), tele van káliummal és kálciummal, és remek fehérjebomba). Végül megy még bele egy kis zab (ami sok sportoló kedvence, mert kiváló energiaforrás, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és magas a rost- és fehérjetartalma).

malnaleves.jpg

 Turbó málnaleves:

4 főre (ebből 2 fő 2 nagyon éhes, edzésről hazaeső gyerek)

 

500 g fagyasztott málna

1 nagy tejföl

barnacukor cukor ízlés szerint

2 zacskó vaníliás cukor

2 evőkanál zabpehely

2 banán

4 dl víz

 

A málna egy részét (kb. három maroknyit) kiengedem egy picit hamarabb. Ezt az enyhén olvadt málnakupacot jó alaposan összeturmixolom a tejföllel, cukorral, vaníliás cukorral, zabpehellyel és a banánnal, felengedem vízzel, majd beledobálom a félig dermedt maradék málnát. Amikor a málna nem fagyos, a leves viszont kellemesen lehűlt tőle, fogyasztható. 

 

Szólj hozzá

recept Versenyúszás