2017. jan 25.

Ami feljött karácsonykor, dobd le év elején!

írta: finypetra
Ami feljött karácsonykor, dobd le év elején!

Zumba: 600 kalóriát is elégethetsz vele, és még a kedved is jobb lesz tőle

A zumba nem új sport, viszont a spinninghez hasonlóan egész jól tartja magát a fitnesztrendek között. Egyszerűen azért, mert nagyon hatékony. Ráadásul zumbázás közben olyan felszabadult és vidám lesz az ember, mintha 60 percen keresztül megállás nélkül táncolna egy buliban.
zumba.png

A sport a születését egy véletlennek köszönheti. Kolumbiában történt az eset. Alberto "Beto" Perez, aerobikoktató az egyik órájára elfelejtette elvinni a szokásos CD-it. Hogy megmentse az órát, furcsa ötlettel állt elő: kihalászta a kocsijából az utazás közben hallgatott latin zenei CD-éket, és azokra tartotta meg az órát. Latin-amerikai zenére, latin táncos elemekkel átszőtt, a normál aerobik óránál jóval kardiósabb edzést. Ez lett a zumba.

Persze, ha Beto Perez csak "egyszerű" aerobikoktató lett volna, akkor nem tudta volna magát ilyen frappánsan kivágni szorult helyzetéből. De Perez táncos is volt. Kamasz kora óta nyűtte a parkettet: főként salsa, merengue és rumba zenékre. Ifjúként koreográfusi munkákat is vállalt, hogy ki tudja fizetni a számláit, sőt még országos lambadaversenyt is nyert Kolumbiában, majd jelentkezett a Maria Sanford Táncakadémiára. Diploma után táncoktató, csoportos fitneszoktató és személyi edző lett. Így már érthető, hogy az óra megmentése miért is volt olyan könnyű neki néhány "egyszerű" lépéssel: a vérében volt a tánc. 

Tény, hogy Perez üzletembernek sem semmi. Gyorsan levédette a zumba nevet, majd franchise alapon elterjesztette az egész világon. Ma már minden országban ugyanolyan vizsgákat kell letenni az oktatóknak, és ugyanolyan szakmai hátteret kapnak támogatásul: havonta érkező DVD-k, melyekről az edző szabadon választhat koreográfiákat a saját óráira, ha épp nem táncos irányból érkezik, és nincs kedve, vagy ötlete saját zumba koreográfiákat kitalálni. Ezen túl továbbképzések is folyamatosan segítik a zumbatanárok munkáját. A zumba névhez saját ruhamárka is tartozik hippisen vidám sportruhákkal és fitneszkiegészítőkkel.

 zumba2.jpg

A sport sokszínűségét mutatja, hogy zumbából is létezik többféle: sima zumba (Zumba), gyerekzumba (Zumbatomic), időseknek való (Zumba Gold), székre támaszkodva táncolható (Zumba Sentao), vízi zumba (Aqua Zumba), izomtónust javító, súlyzókkal erősítő (Zumba Toning), és a legújabb, hardcore verzió (Zumba Strong), azoknak, akiknek még egy 600 kalóriát égető zumbaóra sem elég kemény. Ez utóbbiban saját testsúlyos edzésen megszokott elemek és kick boxos mozdulatok is bekerülnek az órába.

A zumba név azt jelenti, hogy gyors mozgások egymásutánja (illetve bulizás), és ez így is van: egy jó koreorgáfiákból összerakott zumbaórán az ember állandóan gyors kéz és lábmozgásokat végez: táncol és ugrál, és dől róla a víz. Csak éppen a táncos jelleg és a jó hangulat miatt egyátalán nem érzi ezt fárasztónak. És ebben rejlik a zumba titka: "szinte észre sem veszem, de keményen sportolok". Ki ne vágyna az ilyen jó hangulatban ledobott kilókra? Még nincs késő tehát elkezdeni az újévi fogadalom azon részét miszerint: januártól többet sportolok és többet mosolyogok! A zumba remek lehetőség mindkét célkitűzés teljesítésére.

Szólj hozzá

sport zumba