2016. dec 17.

Úristen, micsoda mexikói kaja!

írta: finypetra
Úristen, micsoda mexikói kaja!

A Revolución nevű étteremben jártunk, ahol roppan a chimichanga és gőzölög a pozole

Az Akácfa utcában járok, egy pöttöm hely előtt. Revolución a neve. Éppen a falatozda cégérét fotózom, amikor egy kedves hang rám szól: "Az ételeink jobbak ám, mint az utcatáblánk!" Nevetve jelzem, hogy oké, vettem az adást,  és be fogok menni, csak még kicsit kattintgatok. 
fullsizerender-9_2.jpgAztán belépek az üzlethelyiségbe. Étteremnek túlzás lenne titulálni, mert a pöttöm, kétszintes kajálda alsó része a konyha, felülre pedig néhány asztalt passzíroztak be. Felbaktatok, leülök az egyik asztalhoz, és körbenézek. Mexikói kifőzdében valahogy színesebb designra számítottam: a fehér falak, a néhány fotó és az egyszerű barna asztalok, bizony nem hozzák meg azonnal "az ide nekem az összes burritót és avokádókrémet hangulatot", ezt még picit lehetne fejleszteni. Nem azt mondom, hogy legyen piros meg narancssárga a fal színe (bár miért ne?), vagy fukszoktól roskadozó Frida Kahlók kergessék egymást falfestményeken, netán mindenhonnan csilli-villi sombrerók csüngedezzenek. De ez egy belvárosi hely, ahol rengeteg turista van, akiket illik bevonzani, meg hát a magyarok kedvéért is jó lenne egy lehetlenyit felturbózni a belső tér hangulatát. És egy kis mexikói zenét, plíz, éppen csak mutatóba, mert egy kis közép-amerikai ritmus biztosan nem árthat a forgalomnak.fullsizerender-6_2.jpgAz étlapot keresném, amikor a tulajdonos felvilágosít, hogy ő maga az étlap, persze van táblájuk is, de szívesen elmesél nekem mindent. Megnyerő és kedélyes ember, ha a kajája is ilyen rokonszenves, akkor minden rendben lesz. Balogh Dániel séffel beszélgetek, aki annak idején a City Grillben kezdte, de megjárta a Baldaszti's fine dinig éttermét is, az Iguana mexikói konyháját, később pedig megalapította a W35 nevű, spéci, hamburgerező éttermet. Úgy érzem tehát, hogyha különleges és vagány Tex-Mex ételre vágyom, nála jó kezekben lesz ételem (majdnem azt írtam, az életem).zold_lotyi.jpgSzépen végighallgatom a séfet, bár némi ötletem már az előtt is volt, hogy beléptem ide: a rántott uborkát mindenképpen meg akarom kóstolni, meg izgatnak a levesek is. Amikor befut a férjem, a konyhafőnök ugyanolyan szenvedélyes lelkesedéssel meséli el az ételkínálatot, így hamar megszületik a döntés. Két mexiói üdítőt választunk, pozole levest, chimichangát és rántott uborkát. Az üdítők kicsit űrszínűek, talán Az ötödik elemben vagy valamelyik Star Wars-részben kortyolgathattak ilyeneket a szereplők, szinte várom, hogy elkezdjek tőlük a buckalakók, netán R2D2 nyelvén beszélni, de az ízük isteni! Kíváncsi vagyok, vajon az ételek is ilyen hatással lesznek-e rám.fullsizerender-2_3.jpgÉrkezik a pozole leves, melyhez lime is dukál, és mivel én finoman szólva is lime-rajongó vagyok, azonnal belecsepegtetem az egész gerezdet.  A pozolét állítólag már Kolumbusz Kristóf előtt is ették az azték indiánok, rossz nyelvek szerint ünnepi alkalmakkor az önként jelentkezők combjának egy darabjából, de többnyire inkább állati húsból készült ez az illatos, omlós raguleves. A Revolúciónban a leves szálaira főtt, lágy sertéscsíkokkal, fehér kukoricával (ez valami mennyei: átmenet a csicseriborsó és kukorica között), újhagymával és római köménnyel készül. Szinte kedvem lenne poncsót kapni magamra, és abban ugrándozni, annyira finom és annyira mexikói.fullsizerender-3_3.jpgJöjjön a chimichanga (milyen szuper neve van már? szerelem első hallásra), amit a Shrek negyedik részében sütöget a fokhagymás szakállú, jóravaló szakács az ogréknak, és ami nélkül számukra elképzelhetelen bármilyen jó kis csata. De előkerül ez az étel, a Vejedre ütök című filmben is, melyben a Ben Stiller apját alakító Dustin Hofmann (kedvenc szereplőm ebben a produkcióban) nagy szakértője ennek a mexikói ételspecialitásnak. 

Szóval milyen is itt a chimichanga? Végy egy jó nagy tortillát, töltsd meg hagymás, fűszeres darált hússal, hajtogass belőle csinos kis batyut, süsd ki forró olajban, öntözd meg krémes tejföllel, aromás paradicsomszósszal, szórd meg aranyló, sült hagymaforgáccsal, ízletes sajttal, és kínálj hozzá frissítő paradicsommártogatóst. És kész is! A Revolúciónban ezt is perfektül csinálják. Íme a kép erről az ínycsiklandó fogásról:

fullsizerender-7_2.jpgA végére már csak a rántott uborka maradt, amit bevallom, hogy a legjobban vártam. A hatás leírhatatlan: zseniális szakácsötlet remekül kivitelezve. A hozzá tálalt chipotlés majonéz is kellemes (a chipotle pirosra érlelt jalapeno zöldpaprika, melyet megfüstölnek), annak ellenére, hogy nekem a savanykás uborka mellé a savanykás szósz kissé sok volt, én lehet, hogy elvinném kicsit sósabb-lágyabb ízvilág felé a mártást. De összeségében ez is ötös. Csillagos.fullsizerender-5_3.jpg

Búcsúzásképpen nem marad más hátra, mint hogy felvéssük a nevünket  a rajongói falra, mely olyan, mint egy hatalmas, vertikális vendégkönyv. Láthatóan sokan kaptak már kedvet ahhoz, hogy játékos-komoly-lírai vagy egyéb érdekes formában leírják ide színes filccel a véleményüket. Mi is így teszünk. És megfogadjuk, hogy visszajövünk. Hiszen a rántott tejberizst még meg sem kóstoltuk, hogy a többi kreatív és izgalmas fogást ne is említsük.

fullsizerender-10_2.jpg

(A felfordított kalap a pocsolyában, ami felett egy kis tejszínhab lebeg, a saját illusztrációm a gőzölgő pozole levesről.) 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

gasztro étteremkritika hetedik kerületi kávézó/étterem