2018. máj 26.

Lehet szépen válni?

írta: finypetra
Lehet szépen válni?

Katinka és Shane válásának a margójára

sziv.jpg

Hosszú Katinka és Shane Tusup. Napok óta tele van velük a sajtó. Ha akarjuk, ha nem, látjuk házasságuk elnyúlt, fájdalmas agóniáját. Katinka néma vergődését. Shane színpadias kínlódását. Közben eszünkbe juthat, miért nem lehet szebben elválni? Valahogy emelt fővel elviselni, hogy ugyan óriási anyagi, szakmai és érzelmi veszteséggel, de véget ért egy kapcsolat.

Mindkét lányom versenyúszó, követtem Katinka pályáját, olvastam a könyveit, figyeltem, miket posztol magáról. Fotóit nézve, anyaként aggódva konstatáltam, hogy mennyire örömtelen ember, és vajon ez vár-e az én lányaimra, ha még sokáig folytatják ezt a sportot?

Kétkedve méregettem a képeken a férje bicepszére tetovált Iron Lady-t és az olimpiai ötkarikát. A túlfűtött, hiteltelen posztokat, melyek egy kiszínezett, hollywoody szerelem látszatát akarták kelteni.

Az egyre férfiasabb testet növesztő Katinkát, és a fokozatosan ridegülő, támadó nyilatkozatokat mindkettejük részéről. A látszólag hűvös úszónőt, akinek viselkedése lehetett volna akár egy érzelmileg bántalmazott nő izolációjának is a következménye.

Néha elgondolkodtam rajta, meddig bírja még ez az igáslónak tekintett feleség azt, hogy ennyire hajtják?

Hogy vajon normális-e az a házasság, ahol a férj edzőként eleve hatalmi pozícióból kommunikál, és megmaradhat-e az egyenrangú viszony otthon?

Elmerengtem azon, hogy abban a kapcsolatban, melyben a férj a nyilvánosság előtt műanyag széket tör össze egy versenyen, vagy káromkodva ócsárolja a feleségét, mert az „rosszul” úszott, vagy üvöltözik az Iron csapatának edzőjével, és Katinka nevelőedzőjével, vajon mi mehet a négy fal között? Próbáltam nem megjeleníteni lelki szemeim előtt, otthon mennyire szabadulhatnak el az indulatok.

Tippeltem magamban, mikor lázad fel majd Katinka, aki oly hosszú ideig volt bábja a sikernek és az indulatnak.

Latolgattam azt is, hogy mikor kezd el újra mosolyogni.

Először csak az volt feltűnő, hogy egyedül jelenik a közösségi média fotóin. Talán a képek sem voltak már olyan beállítottak, és több volt rajtuk a ragyogás. Aztán felröppent a hír, hogy szétmentek a férjével, és Hosszú újra vidám volt a fotókon. A haja kibontva, szeme ragyogott, és végre nem álságos, tartalmatlan idézetekkel tette ki közös fotójukat férjével, akivel azelőtt összebújva, szinte vicsorogva mosolyogtak.

Csodálkozva láttam később, hogy újra „ketten a világ ellen”. És megint visszatért Katinka lárvaszerű tekintete, melyben rémület volt, öröm helyett.

Aztán pedig jött a levél, melyben Shane a sárga földig alázta Katinkát. Illojalitásról beszélt, meg a házasság szentségéről. Egy olyan szentségről, mely a széttört műanyag székek és gyalázkodások óta már réges-régen nem létezett.

Katinka nem teregette ki a szennyest bosszúból, pedig valószínűleg neki is lenne mit. Ám nem is maradt Shane-nel együtt.

De hát megcsalta a férjét, háborodhatnak fel egyesek! A férje viszont sokkal hamarabb csalta meg a viselkedésével, és ádáz dührohamaival.

Ki tudja, sikerül-e szépen, vagy legalábbis az eddigieknél szebben elválniuk? Én bízom benne. Mint ahogy abban is bízom, hogy ez a cserfes, bajai lány egy szép napon talán újra tud majd szívből mosolyogni.

És ha ez a derű megint visszaköltözik a tekintetébe, akkor szerintem máris hatalmas győzelmet aratott. Még az is lehet, hogy az lesz életének legfényesebb aranya.

 

 

 

Szólj hozzá