2017. feb 08.

Kredenc - Tündéri kis hely a Balatonnál

írta: finypetra
Kredenc - Tündéri kis hely a Balatonnál

Egy balatonfüredi bisztró, ahol finom borok és még finomabb hangulat vár


fullsizerender-47.jpg

Ha vidékre utazik az ember, jobb ha félreteszi urbánus nagyképűségét és főváros-központú fellengzősségét, ugyanis rengeteg hangulatos éttermet vagy bisztrót találni kisebb városokban is. Ilyen kellemes felfedezés volt nekem annak idején a Kispiac nevezetű francia, kis éttermeket idéző, fantasztikus ízeket felvillantó vendéglő Hódmezővásárhelyen. Vagy a Sárga Borház és Étterem Tokaj-Hegyalján, amelynek teraszán a zamatos ételeket kóstolva úgy éreztem magam, mintha valami festői, olasz étteremben lennék, és onnan bámulnám a szőlősorokat. Ugyanilyen üdítően hatott beülni Balatonfüreden a Kredenc nevű borbisztróba.

logo.jpg

Távol a Tagore sétány nagy forgatagától (igaz, hogy télen voltunk, de azért még így is szépen nyüzsögtek a parton, el lehet képzelni, mi lehet itt nyáron), a Szívszanatóriummal szemben nyílik egy aprócska utca, melynek egyik épülete pöttöm vendéglátóipari egységet rejt. Csendes hely, mely nem akar kérkedni, nem reklámozza magát harsányan, egyszerűen elvarázsol békéjével és igényességével.fullsizerender-43.jpgA Kredenc név nem hazudik, amikor belépünk a helységbe, azonnal konstatáljuk, hogy a bisztró bizony egy merő kredenc, a falakon végig polcok futnak körbe. Mintha nagyanyám régi szekrénye hirtelen végtelenítette volna magát. Megkapó látvány.fullsizerender-41.jpgA teremben apró székek és asztalok, a polcokon borok, könyvek, játékok és furcsa kellékek. Minden egyedi, életteli és otthonos. fullsizerender-51.jpgA tulajdonos odacammog hozzánk (olyan ő, mint egy igényes sommelier és egy jóravaló nagybácsi keveréke), és lelkesen magyaráz a borokról, lassan és kedvesen, itt semmi nem a stresszelésről szól, gyorsaság csak a felszolgálás tempóját jellemzi, amúgy óriás nyugi van. Relax-üzemmód. fullsizerender-48.jpgKözben megkapjuk a kóstolásra kiszemelt borokat, roppanó, üde-kesernyés olajbogyókat, és egy kis csipegetnivalót. Ezen a tálon van minden jó: madárbegysaláta, répa, paradicsom, lágy és illatos camembert, uborka, gyöngyhagyma, füstölt sonka, fűszeres kolbász és a lényeg: a bazsalikomos mártogató (ez utóbbi olyan finom, hogyha egy kisebb vödörrel adnának belőle, az is simán elfogyna). Hozzá friss pirítós dukál jóféle házi kenyérből. Az egész mindenség elfogyasztása nem tart tovább 2 percnél a férjemmel, annyira friss és minőségi az összes hozzávaló. fullsizerender-45.jpgUtána már nem maradt más hátra, mint az otthonos kis bisztró különleges tárgyaiban való gyönyörködés. A könyvek átböngészése, a régi üvegek és díszek megcsodálása, a különleges lapos kőfejekben való gyönyörködés. Az idő lelassul, a lélek kitágul. Vagy inkább vissza lett pörgetve az idő kereke? Szinte várom, hogy egyszercsak felcsendüljön a nagyamám hangja a sarokból: "Picinnye, hozd már ide a sót és a paprikát a kredencből!" fullsizerender-44.jpg

 fullsizerender-42.jpg

Árak: mi a táblán látható Hideg vegyes ízelítőt ettük 1900 forintért ketten. De viszonyításképpen még itt van két ár:  a cappucino 550 Ft, a limonádé pedig 750 Ft.

Cím: Balatonfüred, 8230, Blaha Lujza u. 7.

Szólj hozzá

kultúra gasztro étteremkritika vidéki étterem