2016. nov 18.

Milena Busquets: Ez is elmúlik - könyvajánló

írta: finypetra
Milena Busquets: Ez is elmúlik - könyvajánló

Avagy a sportszülő is olvas néha könyveket...

Amikor valaki azt mondja, ez a könyv tetszene neked, először feléled bennem a gyanakvás kis ördöge, és apró villájával döfködni kezdi a lelkemet: hogyan ismerhetné a könyves ízlésemet? Hiszen Cassandra Clare-től kezdve Dragomán Györgyig szinte mindent olvasok! Aztán, ha az ajánlott könyv jó, a kisördög szépen leteszi vasvilláját, és olvasni kezd. Most is így történt.
milena.jpg

A Libri Kiadó vezetője, Sárközy Bence adta a kezembe Milena Busquets Ez is elmúlik című könyvét, mondván, hogy szeretni fogom. Már a borítója is megfogott, amely mint megtudtam, a török megjelenéshez készült magyar grafikus által tervezett borító. A Libri pedig átvette a hazai kiadáshoz. Nagyon helyesen. 

A grafika jobb alsó sarkából hiányzik egy részlet, mintha valaki kiradírozott volna belőle valami fontos hangulatelemet. Arra is utalhat, ahogy a gyász munkál az emberben. Eleinte próbáljuk tovább élni az életünket, és igyekszünk felfedezni a régi színeket, formákat magunk körül. Mégis akármerre nézünk, mintha minduntalan egy láthatatlan kéz törölne ki számunkra kedves részleteket életünk rajzából.

A hátsó borító szövege is telitalálat. Íme:

fulszoveg.jpg 

A kétszer is elvált, szeretőt tartó, negyvenes főhősnőt anyja temetésén ismerjük meg. A bánattól gyötört, örömöket erőszakkal hajhászó Blanca kissé csapongó gondolatfolyamába csöppenünk bele, melyet a halott anyjával való folyamatos, egyoldalú párbeszéd tesz pszichotikussá. A nőt egyszerre bénítja le az anyja elvesztése felett érzett kín és fájdalom, egyszerre mozog a vére és lüktet a lelke. Állandóan flörtöl, a férfiak ölelésében keres vigaszt a gyász ellen. Szereti Barcelonát, mert ott zajlik az élete, ott született Edgar fia, ott csókolózott először az egyik bárban, és ott halt meg az anyja. Cadaques mégis mindennél jobban vonzza.

barcelona2.jpg

Ismerősei javaslatára Blanca végül Cadaquesbe utazik, a család régi házához, ahol minden tárgy, szín és illat az elvesztett szülő figuráját idézi meg. Itt is folytatja sajátos, képzeletbeli diskurzusát az anyjával, miközben a történet halad tovább a maga egyedi, impulzív, érzelmi asszociációkkal szabdalt dramaturgiájával.

Cadaquest az ember azonnal a szívébe a zárja. Mint ahogyan a főhősnőt is. Hiszen hogyan lehetne nem kedvelni egy olyan figurát, aki megállás nélkül vicces és üdítően szarkasztikus mondatokkal takargatja saját nyomorát? Természetesen teszi mindezt úgy, hogy közben egészen gyengéd lírájú, leheletfinom részleteket is felfedezni a szövegben. Hedonista, mégis nagyon filozofikus irodalom ez, haslonlóan összetett, mint Blanca barátnője Elisa, aki "folyton próbál egyensúlyt teremteni a kubai segge és a francia filozófus agya között. " Időnként olyan érzésem volt, mintha Gavalda könnyedsége és felszabadult nyelvisége találkozna Ulickaja kíméletlenül pontos emberábrázolásával, és Townsand lefegyverzően őszinte humorával. Jó érzés volt. Szerettem a könyvet.

cadaques2.jpgAz írónőről:

Milena Busquets 1972-ben született Barcelonában, anyja, Esther Tusquets szintén írónő volt. Milena 2012-ben veszítette el őt. Busquets a barcelonai Francia Iskolában végez, régész diplomáját a Universtiy College of Londonban szerzi. Újságíróként dolgozik, illetve szerkesztőként a szülei által alapított Lumen kiadóban. Később saját kiadót alapít, mellette PR-es, és fordít is. Milena két gyermekével Barcelonában él. 

Ez is elmúlik című, önéletrajzi elemeket is tartalmazó regényét 30 nyelvre fordították le,  a könyv óriási népszerűségnek örvend. A kötetből nemsokára film készül Daniel Burman rendezésében. milenabusquets.jpg

 Idézetek:

"Azon tanakodom, hogy vajon milyen illemszabályok vonatkoznak a temetőben pasizásra."

"Mostantól mindegy, kinek a temetésére megyek, az már mindig a tiéd lesz."

"A férfiak fizikai erejének csak azt a célt kellene szolgálnia, hogy örömet adjanak nekünk, hogy addig préseljenek minket, míg már egy csöppnyi bánat sem marad a bensőnkben."

"Most pedig úgy repülsz a rajzaikon, mint egy vicces boszorka és egy ügyefogyott tündér keveréke."

"Még sosem volt ilyen rossz viszonyom a tükörképemmel."

 "Reggelek, amikor az a leglényegesebb döntés, hogy mit egyen az ember ebédre, a legnagyobb felelősség pedig az, hogy elég napvédőt kenjen a gyerekeire."

"Szexhez jutni viszonylag egyszerű, de azt elérni, hogy valaki egész éjjel téged átölelve aludjon, az már egészen más ügy."

"Bárhogy legyen is, szerintem senki nem maradhat életben bizonyos mennyiségű fizikai kontaktus és szerelem nélkül."

"-Gyönyörű voltál, azzal a szomorú és elgondolkodó arckifejezéssel, ami mondjuk, azóta is elkísér.

-Depressziónak hívják."

Szólj hozzá

könyv kultúra szerelem